Nieuws

Patrick Gerets, de zingende carnavalist uit Roermond 16-08-2021

Nederland zat door de coronacrisis lang op slot.


Familie, vrienden en kennissen en kennissen ontmoeten was er niet bij, winkels moesten noodgedwongen hun deuren sluiten en er ging een dikke streep door feesten als vastelaovend en het Oud-Limburgs Schuttersfeest. Sinds eind juni is de lockdown voorbij en lijkt alles weer zijn gangetje te gaan. Tim Kollee nodigde Patrick Gerets uit voor een kop koffie en keek met hem terug en vooruit.

Patrick is op 31 juli 1980 op het Tegelarijveld in Maasniel geboren. Omdat vader en moeder Gerets nog een kinderwens hadden, verhuisden zij drie jaar later naar de Kemp. Op de Kemp werd Patrick in 1984 op 4-jarige leeftijd de grote broer van Marco. Het geluk van de familie Gerets was echter maar van korte duur want op 8 maart 1985 overleed Patrick’s vader aan kanker. Vanaf toen zijn Patrick en Marco alleen opgevoed door hun moeder. Patrick heeft overigens veel herinneringen aan de tijd dat zijn vader nog leefde en heeft daar ook zijn reuze carnavalsgevoel aan overgehouden.

Patrick werd sinds de dood van zijn vader door zijn moeder opgevoed om vroeg zelfstandig te kunnen zijn. Mocht er iets ergs gebeuren, dan zou Patrick voor zijn kleine broertje moeten kunnen zorgen.

Andere interesses
Na de basisschool heeft hij twee jaar op de LEAO gezeten, maar stopte vroegtijdig omdat hij an-dere interesses had. Hij ging naar de Biologische School (zorg) en maakte die keurig af.
Hij zingt al vanaf zijn vijfde door Limburgstalige liedjes te ‘coveren’. Toen hij acht was mocht hij optreden bij café De Vijver aan het Gebroek in Roermond. Hij stond bovenop een grote ton en de klanten ‘beloonden’ hem daarvoor met 300 gulden. Op familiefeestjes zong hij altijd liedjes van o.a. Koos Alberts en Corrie Konings.

Optreden met Beppie Kraft
In 1992 - Patrick was inmiddels twaalf jaar - was zijn aangetrouwde neef Baer Heijnen voorzitter van Carnavalsvereniging Koelber-tus. In dat jaar vierde Carnavalsvereniging D’n Uul het 5x 11-jarig bestaan en hield ter gelegenheid daarvan een groot feest op het terrein van de Ernst Casimir kazerne, waar nu het Designer Outlet gevestigd is. 
Iedere carnavalsvereniging mocht een act meenemen naar dit feest. Koelbertus nam vanzelfsprekend Patrick Gerets mee waar hij ‘De nacht is nog zo lang’ van Beppie Kraft, toen nog Beppie Knubben geheten, zong. Dit feest was op een vrijdag en ‘s zondags belde D’n Uul op met de uitnodiging om samen met Beppie een duet te zingen. Samen zongen zij toen voor zo’n 1.700 man publiek het lied dat Patrick ook vrijdags ten gehore gebracht had.
‘s Maandags belde Jacqueline, de dochter van Johnny Hoes op. Zij vroeg of hun platenmaatschappij Telstar naar hem mocht komen luisteren. Zo gezegd, zo gedaan!
Patrick kreeg een contract aangeboden, maar weigerde dit. Zijn moeder was van mening dat het geen eerlijk contract was: 98% van de opbrengsten zou namelijk naar Johnny Hoes gaan en Patrick mocht 2% houden. Patrick voegt toe dat hij na het optreden bij D’n Uul veel gevraagd om op te tre-den. 

‘Het zit mich in het blood’
Patrick schrijft zijn liedjes niet zelf. In 1993 heeft Patrick zijn huidige liedjesschrijver Pieter Zeelen benaderd evenals Mark Latta. Zij schreven samen zijn eerste lied, genaamd ‘Het zit mich in het blood’. “Ik heb toen meegedaan aan het Roermondse liedjesconcours en daarna begon de drukte”, vertelt de zanger. 

Winnaar Uulesjlager
“In 1996 won ik met mijn nummer Oet de waeg, ane kantj de Uulesjlager, een liedjescompetitie van CV D’n Uul. Dit was bijzonder omdat ik deze liedjescompetitie als jongen van de Kemp won terwijl tot dan alleen mensen van ‘binnen de singel’ (de binnenstad) met de overwinning aan de haal gegaan waren.”

Een periode met diverse optredens volgde en een aantal jaren zong hij ook voor de carnavalsprinsen van Carnavalsvereniging Koelbertus.

Nederlandstalig repertoire
In 2009 begon Patrick een eigen kroeg: C’est l’amour. Van donderdag tot en met zondag stond hij in zijn kroeg. Daarnaast werkte hij 40 uur als heftruckchauffeur bij Eurofrigo en trad hij op.
Toen C’est l’amour in 2014 vijf jaar bestond, vierde hij dit jubileum met een optreden van Marianne Weber en John de Bever. Patrick had hen niet verteld dat hij ook zelf zong, maar Marianne en John hoorden dat hij meezong, gaven hem de microfoon en wilden dat hij met hen meezong. Zij gaven hem het advies om hiermee door te gaan. De zoon van Marianne Weber schreef vervolgens voor Patrick ‘Hou jij er rekening mee’ en sindsdien zingt Patrick Nederlandstalig repertoire.

Altijd live
Patrick benadrukt dat hij altijd live zingt, ook zonder geluid als het moet. Dat doen veel artiesten volgens hem niet. Tot 2019 zong Patrick Nederlandstalig, ging mee met artiestenreizen en trad op voor TV Oranje, ‘Hart voor muziek’ van Omroep Brabant en het Levensliedfestival in Den Bosch.

Roermondse ‘Toppers’
In 2016, 2017 en 2018 heeft Patrick samen met Big Benny en de Big Band Boesten met de show ‘Angers’ opgetreden in een uitverkocht theater De Oranjerie in Roermond. Hier traden artiesten als Roy Selder, Miesjke, Resi Coumans en Frans Theunisz als gast op. Een bestuurslid van Carnavalsvereniging De Donderböl kwam toen op het idee om deze artiesten op het podium te krijgen tijdens het jubileum van zijn carnavalsvereniging. En zo zijn ‘De Toppers’ ontstaan met Big Benny, Roy Selder, Miesjke, Patrick Gerets en DJ Admin. 

Pittige tijd
In 2018 won Patrick de ‘Koos Alberts Award’. De award werd hem uitgereikt door Koos Alberts kort voordat hij op 28 september 2018 overleed.
In datzelfde jaar stopte Patrick met zijn kroeg waarna een voor hem pittige tijd aanbrak door de scheiding van zijn toenmalige man en het faillissement van C’est l’amour.

“Vanaf september 2019 was het door de coronapandemie afgelopen met optreden. Aan livestreams heb ik om persoonlijke redenen zelden meegedaan”, vertelt Patrick. Nu (medio 2021) beginnen de optredens weer langzaam aan te trekken en verheugt hij zich al op een mooi ‘ouderwets’ carnavalsseizoen. “Ik zit niet stil en wil in 2022 meedoen aan het LVK, het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer.”

“Geniet van de kleine dingen”
Het laatste woord is aan Patrick: “Geniet vooral van de kleine dingen. We moeten ons realiseren dat we elkaar nu en in de toekomst nodig hebben om het gezellig te maken.”

 

 

 

Geplaatst door:Angela Hokstam