Nieuws

Kemp, Kapel, Kitskensberg, Kitskensdal en Roerstreek hebben hoogste aantal volwassen rokers 09-02-2020

De Kemp, Kapel, Kitskensberg, Kitskensdal en Roerstreek, hebben het hoogste aantal volwassen rokers.


Er is voor deze wijken gekozen omdat, het aantal volwassen rokers daar het hoogste is: 38% versus 20% in heel Roermond.
Reden genoeg om in deze wijken de stopcoach app te introduceren. De Stopcoach app is geïnitieerd door Pharos. https://www.pharos.nl/nieuws/de-stopcoach-van-start-app-en-persoonlijke-begeleiding-helpen-rokers-met-stoppen/
Zij hebben het idee gezien in Engeland. Daar was een website: the stopadvisor die goed leek te werken bij mensen, met een laag opleidingsniveau en beperkte financiële middelen. Pharos heeft dit naar Nederland gehaald en samen met het Trimbos omgezet naar een app vertelt Kelly Sonnenschein, projectleider van de stopcoach in Roermond.
Omdat iets nieuws altijd eerst getest moet worden in een pilot fase, werd aan GIDS gemeenten gevraagd wie deze pilot wilde draaien. Roermond is een GIDS gemeente (Gezond In De Stad) en heeft zich samen met andere gemeenten opgegeven. Omdat het een pilot is mochten alle ideeen bedacht worden. Zo zijn we op het idee gekomen om in de wijken KKKH en Roerstreek deze challenge te bedenken. Hier is helaas niemand op afgekomen. Als we dit evalueren, komen we tot de conclusie dat we voldoende aan bekendmaking hebben gedaan, de challenge acceptabel en reeel was én dat een dergelijke challenge NIET werkt in wijken legt de projectleider uit.
In maart 2020 loopt de pilot af. Dan wordt de app toegankelijk voor alle inwoners van Nederland. De ervaringen die we in de gemeenten opgedaan hebben, door diverse acties worden mee genomen en eventueel verder geimplementeerd. Er wordt nu geen nieuwe actie meer gecreeerd. De komende maanden ga ik met de gemeente Roermond kijken, wat hun ambitie is met betrekking tot het inzetten van de app zegt Kelly. De focus in de pilot fase was drie ledig:
*aansluiten bij professionele stoppen met roken begeleidingen (bij de huisarts, longverpleegkundige, verloskundigen).
*focus op de inwoners van de wijken KKKH.
*focus op zwangere en pas bevallen moeders en hun partner.
Er zijn heel veel apps die mensen kunnen gebruiken. Deze app is met name geschikt voor mensen die laaggeletterd en laaggeschoold zijn en beperkte financiele middelen hebben en dus veelal in armoede leven. Deze app is simpel opgebouwd, heeft simpel taalgebruik en vele persoonlijke berichtjes ter aanmoediging. De app werkt het beste in combinatie met stoppen met roken begeleiding.

Geplaatst door:Angela Hokstam